Nyheter från institutionen

Från tennsoldater till datorsimuleringar

2018-04-23
I en ny avhandling vid Umeå universitet belyser Tomas Karlsson krigsspelens långa historia. Undersökningen löper över 200 år och visar hur förvånansvärt mycket i krigsspelen som är sig likt trots den omfattande tekniska utvecklingen på området.

Se senaste vetenskapslunchen om partiernas datainsamling

2018-03-23
"Partiernas datainsamling om väljarna – möjlighet eller utmaning för demokratin", var rubriken när medieforskaren Jesper Enbom, Umeå universitet, höll föredrag vid senaste vetenskapslunchen.

En modern sirensång

2018-03-21
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, skriver i ett inlägg på Forskarbloggen om hur antikens sirener genljuder i dagens politiska stämningar.

Lena Berggren om demokrati i Go'kväll

2018-03-16
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, medverkar i SVT:s Go'kväll där hon talar om demokrati och den föreställning som hon gör tillsammans med Västerbottensteatern.

Umeåforskare bakom statlig utredning

2018-03-14
Historikern Björn Åstrand, Umeå universitet, tidigare dekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet och ledamot i Skolkommissionen, presenterade vid en presskonferens i veckan utredningen "Med undervisningsskicklighet i centrum".

DN: Dödahavsrullarna talar till vår apokalyptiska tid

2018-03-13
Just nu sjätte plats på Dagens nyheters lista över läsvärda böcker. Författaren Ola Wikander skriver i samma tidning hur den nya översättningen av Dödahavsrullarna är ett humanistiskt storverk. Redaktör för översättningsprojektet är Mikael Winninge vid Umeå universitet.

Ledig tjänst som postdoktor inom området livsförloppsperspektiv på funktionshinder

2018-03-08
Umeå universitet söker en postdoktor inom ett tvärvetenskapligt funktionshinderprojekt finansierat av Europeiska forskningsrådet. Anställningen omfattar två år (100%) och avser forskning på förhållanden av relevans för projektet. Sista ansökningsdag är 2018-04-12.

Sidansvarig: Sandra Olsson