Till umu.se

Nyheter från institutionen

SR: Inte alltid bra med film i undervisningen

2017-10-02
I ett inslag i Sveriges radio P4 berättar Maria Deldén om sin avhandling som behandlar spelfilmers funktion och betydelse i historieundervisning.

Välkommen till årets Burman-föreläsningar i filosofi

2017-09-28
Institutionen för idé- och samhällsstudier bjuder in till de årliga Burman-föreläsningarna i filosofi med rubriken: Determinism, Time, and Totality. Årets gästföreläsare är Jenann Ismael, University of Arizona, USA.

Välbesökt seminarium i specialpedagogik

2017-09-25
Det var god uppslutning när professor Mats Granlund från Jönköpings universitet höll sitt seminarium 21 september. Mats var inbjuden av det specialpedagogiska forskningsrådet vid Umeå universitet.

Känslor och tankars betydelse i upplevelsen av historiska spelfilmer

2017-09-25
Ungdomar ser mycket spelfilm och spelfilm används också i historieundervisningen. Frågan är vilken roll den kan spela för hur elever skapar mening till historien? Maria Deldén menar i en ny avhandling att kunskap om hur historieförståelse samspelar med elevers emotionella erfarande och spelfilmers b...

Erfarenheterna av 2011 års skolreformer varierar kraftigt

2017-09-11
Mer fokus på prestation och tydligt mätbara ämneskunskaper, men saknad efter möjligheten att tillvarata elevers intresse och historieämnets livstolkande potential - så kan de övergripande resultaten sammanfattas när tjugosex lärare verksamma på mellanstadiet, i en nyutkommen avhandling vid Umeå univ...

Ny bok: Om gudlösheten

2017-09-06
Gud har blivit otänkbar för det moderna förnuftet – därmed blir talet om denne Gud obegripligt. I en ny bok granskar Tomas Orylski, lektor i religion och teologi, Umeå universitet, samtida fransk ateism.

VK: Vårt behov av myten Humboldt

2017-08-28
Kjell Jonsson, professor i idéhistoria, Umeå universitet, har läst Johan Östlings bok om Humboldts universitetsidé. I en anmälan i Västerbottens Kuriren menar Jonsson att boken är både bildande och aktuell i en tid då universiteten står inför stora och nya krav.

Lenin går mot Oktober

2017-08-22
Jacob Stridsman, lektor i historia vid Umeå universitet, föreläste om Lenin och Oktoberrevolutionen vid Haparanda Stadshotell den 12 augusti. Föredraget är en del av det aktuella lokalhistoriska projektet ”Världens nålsöga – Haparanda 1914–18”.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson

Utskriftsversion