Till umu.se

Nyheter från institutionen

Umeåhistoriker kartlägger fascismens historia i Sverige

2016-06-14
Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet, har av Riksbankens jubileumsfond beviljats 1,2 miljoner för att skriva en översikt om fascismen i Sverige mellan åren 1920–1950. Boken kommer att skrivas på engelska och ges ut i serien Routledge Studies in Fascism and the Far Right.

Skog och framtid: Dags för ett nytt samhällskontrakt om skogen

2016-06-08
Det är läge att tänka i nya banor för det svenska skogsbruket, det menar Erland Mårald, professor i idéhistoria och forskare inom Future Forests vid SLU och Umeå universistet, i en intervju i magansinet Skog och framtid.

Ingen förändring i svensk flykting- och invandringspolitik

2016-06-07
Slutet av 1960- och början av 1970-talet har framhållits som en utvecklingsperiod i svensk flykting- och invandringspolitik. Utrikespolitiken förändrades till att bli mer aktiv i sitt stöd för demokratiska värden, social rättvisa och liberala reformer. Invandringspolitiken gick från arbetskraftsimpo...

Ella Nilsson utsedd till hedersdoktor

2016-05-26
TV-kocken, läraren och matskribenten Ella Nilsson har av humanistiska fakulteten, Umeå universitet, utsetts till hedersdoktor 2016.

Vilka var människorna bakom dödahavsrullarna och vad vill de?

2016-05-17
1947 hittades dödahavsrullarna vid Qumran i Juda öken utanför Jerusalem. Textfynden bestod av såväl tidigare kända som okända texter. Bland de förra återfinns bl.a. Gamla testamentets böcker. Bland de senare räknas ett antal esoteriska skrifter som enligt de flesta forskare kommer från en grupp radi...

SR: "Nu ska samisk forskning stärkas i Norden"

2016-05-16
Sveriges radios Sameradio uppmärksammar planerna på att stärka samisk forskning på nordisk nivå genom att utreda formerna för en nordisk samisk forskarskola. En av utredarna är historikern Anna-Lill Drugge, Centrum för samisk forskning, (Cesam/Vaartoe) Umeå universitet.

DN: "En historia om oss alla"

2016-05-13
Vitboken om Svenska kyrkan där Daniel Lindmark, professor i kyrkohistoria och Olle Sundström, docent i religionshistoria, båda vid Umeå universitet, varit redaktörer, uppmärksammas i Dagens nyheter av författaren Maja Hagerman.

Känslomässig och inspirerande TEDxUmeå levererade

2016-05-12
Igår gick årets TEDxUmeå av stapeln på Väven. 400 deltagare fick lyssna till arton talare med berättelser som inspirerade och berörde på endast 15 minuter. Budskapen kretsade bland annat kring vår syn på människokroppen, växtförädling och vetenskapliga framsteg, normbrytande företeelser och vad som ...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21

Utskriftsversion