Nyheter från institutionen

AIMday Turism lockade rekordmånga

2017-03-23
En fråga, en timme, en expertgrupp är det effektiva och populära formatet för AIMday. Under AIMday Turism den 21 mars hade hela 60 deltagare samlats i Samverkanshuset för att utveckla besöksnäringen i regionen.

Ronny Ambjörnsson-klassiker ges ut på nytt

2017-03-22
Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria, Umeå universitet, säger att boken Den skötsamme arbetaren har "en självbiografisk bakgrund: jag vill komma underfund med den miljö jag själv vuxit upp i. Men det är ingen självbiografi. Jag skriver om arbetare i Norrland och min egen miljö är Göte...

Umeåforskare blir seriefigur i ny bok om fascism

2017-03-13
Det är serietecknaren och grafiske formgivaren Kalle Johansson som i sin nya bok ”Vad är egentligen fascism?” ritat in docenten i historia Lena Berggren, Umeå universitet, som guide och expert i ett komplext ämne.

Humanistiska fakultetens pedagogiska pris 2017

2017-03-09
Peter Holmblad, lektor i arkeologi vid institutionen för idé och samhällsstudier, har tilldelats Humanistiska fakultetens pedagogiska pris för 2017.

SR P1: 100 år sedan ryska revolutionen

2017-03-08
Hur uppmärksammas denna hundraårsdag i Ryssland och vad var det egentligen som utlöste revolutionen? Hör Carl Fridh Kleberg, Expressens korrespondent i Moskva, och Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, i ett inslag i P1 morgon.

SVT: "Svenska kyrkan och samerna"

2017-02-28
Torsdag 24 februari genomfördes ett seminarium i Stockholm där den populärvetenskapliga publikationen från vitboksprojektet om Svenska kyrkan och samerna lanserades. Religionsforskarna Daniel Lindmark och Olle Sundström från Umeå universitet medverkade. Hela seminariet spelades in och sändes i SVT.

Räkmacka Deluxe bjuder in IT-branschen 22 mars

2017-02-28
Vårens första Räkmacka blir en Deluxe-variant där alla som läser IT-relaterade utbildningar på Umeå universitet är välkomna.

Priviligierad som svensk, diskriminerad som same

2017-02-24
Kautokeino eller Guoavdageaidnu är en ort i Nordnorge där den samiska kulturen är helt dominerande. Detta var också anledningen till att jag i höstas valde att läsa samiska vid Högskolan i Guoavdageaidnu, som är något så unikt som en samisk högskola.

Sidansvarig: Sandra Olsson