Till umu.se

Nyheter från institutionen

Hur ens forskning kan göra skillnad

2017-05-12
Hur ska jag som doktorand förhålla mig till kraven och förväntningarna på min forsknings akademiska och samhälleliga impact? I en workshop den 31 maj vill Anna Sténs – historiker och innovationsambassadör vid humfak) och Bodil Formark – historiker och forskningssamordnare vid Enheten för externa r...

Ny bok: Den svenska skolgårdens historia

2017-05-09
I en ny bok ges ny och samlad kunskap om skolans utemiljö som ett pedagogiskt och socialt rum, både historisk och i nutid. Författare är Anna Larsson, Björn Norlin och Maria Rönnlund, samtliga Umeå universitet.

VK: Undvik beskriva vetenskap som oproblematisk lösning

2017-05-08
Erland Mårald och Christer Nordlund, båda professorer i idéhistoria vid Umeå universitet, skriver debattinlägg i Västerbottens Kuriren apropå March for Science.

Stora historiepriset 2017

2017-05-04
Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2017 till Ronny Ambjörnsson, professor emeritus i idéhistoria vid Umeå universitet.

VK: Fascismen rutas in

2017-04-27
"Fick jag bestämma skulle den ingå i skolans historieundervisning. Helst redan från högstadiet". Anders Sjögren skriver i Västerbottens Kuriren om Kalle Johanssons bok där historikern Lena Berggren, Umeå universitet, debuterar som seriefigur.

SVT och SR: Om NMR och Almedalsveckan

2017-04-25
Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet, intervjuas i både SVT:s Kulturnyheterna och Sveriges radio P4 Dalarna om att Nordiska motståndsrörelsen planerar delta under Almedalsveckan.

VK: Krisberedskap som konsumtionskultur

2017-04-19
Knappast ingen har undgått den ny-dystopiska tankeströmningen som nu sveper över Europa och världen. I det lilla sammanhanget har detta uttryckts sig genom bland annat att prepperskulturen har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. Peter Bennesved, doktorand i idéhistoria, Umeå universitet, skr...

GP: Ett pedagogiskt mästerverk

2017-04-18
"Angående folkbildning har jag sällan stött på något så bra", det skriver Göteborgs Postens Henrik Arnstad i en recension av serieboken "Vad är egentligen fascism?" med teckningar av Kalle Johansson och texter av Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson

Utskriftsversion