Till umu.se

Nyheter från institutionen

SvD: Defensiv strategi för återvinning av metaller

2014-06-30
I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver Martin Hultman, forskare i miljö- och teknikhistoria, Umeå universitet, tillsammans med kollegor från olika lärosäten om betydelsen av en målmedveten strategi för ökad återvinning av metaller.

Ny bok: ”Motorspriten kommer”

2014-06-24
Den 30 juni släpps den nya boken "Motorspriten kommer: En historia om etanol och andra alternativa drivmedel". Boken är skriven av en tvärvetenskaplig grupp forskare vid humanistiska fakulteten, Umeå universitet och är tillägnad förre professorn i idéhistoria Bosse Sundin, som avled förra året.

Umeåhistoriker bidrar till FN-arbete

2014-06-19
Anna Sténs, historiker vid Umeå universitet och forskare inom Future Forests, är en av de forskare som ingår i den svenska delegation som i slutet av juni åker till Rom för att bidra vid ett möte arrangerat av FN:s livsmedels och jordbruksorganisation FAO's skogskommitté COFO.

ÖA: Ekoprenörskap på världsnivå

2014-06-12
Örnsköldsviks Allehanda uppmärksammar den första internationella konferensen om ekoprenörskap som arrangerades av Umeå universitet.

Riksbanken stöder gruvrealistiskt forskarnätverk

2014-06-12
Sveriges regering har satsat åtskilliga miljarder på att stödja nya gruvor i Sverige. Martin Hultman, idé- och miljöhistoriker, Umeå universitet, är initiativtagare till att forskare vid universitet över hela Sverige nu börjar samarbeta i ett forskarnätverk för att studera hur realistiska planerna e...

Humanistiska fakultetens första e-tidsskrift

2014-06-10
I samband med historikermötet i Stockholm för några veckor sedan lanserades Nordic Journal of Educational History, NJEDH. NJEDH är en nystartad, peer review-granskad, utbildningshistorisk e-tidskrift.

Umeånominerad forskare vald till Pro Futura-programmet

2014-06-09
Elise Dermineur, nominerad av Umeå universitet, som idag tillfälligt forskar i Lund om giftermålskulturer, är en av fyra juniora forskare som ges möjligheter att ägna längre tid åt fri forskning. Hennes tid inom Pro Futura-programmet kommer att vara förlagd till institutionen för idé- och samhällsst...

Ny bok beskriver den svenska antisemitismen ur ett historiskt perspektiv

2014-06-03
Vad är antisemitism? Hur har tanken om en judisk världskonspiration som strävar efter världsherravälde uppstått och kunnat få gehör? Vilken politisk funktion har antisemitismen haft, och hur har antisemitismen legitimerats? Dessa frågor behandlar Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21

Utskriftsversion