Till umu.se

Nyheter från institutionen

Tidningen Curie: Från folkvisor till idéhistoria

2015-06-29
Nyfikenheten går som en röd tråd genom idéhistorikern Ronny Ambjörnssons liv. I tonåren hade han en lärare som var folkviseforskare och det väckte hans intresse för hur vanliga människor uppträtt och tänkt genom historien, skriver Eva Anell i en lång intervju i Vetenskapsrådets tidning Curie.

Uppdaterat: Umeå universitet på Almedalsveckan 2015

2015-06-25
Almedalsveckan har under åren utvecklats till att bli en av Sveriges största politiska mötesplatser. I år går händelsen av stapeln 28 juni–5 juli och självklart är Umeå universitet representerat även i år. Här listas några av de namn som återfinns i programmet och har anknytning till universitetet.

7,7 miljoner till forskning om digitalisering av industrialismens berättelser

2015-06-24
Projektet "Digitala Modeller. Teknikhistoriens samlingar, digital humaniora & industrialismens berättelser” har beviljats 7,7 miljoner kronor från Kungliga Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond för att under tre år (2016 - 2019) utforska den digitala teknikens möjligheter och industriali...

Studio Axess: Slaget vid Waterloo – Napoleons slutliga nederlag

2015-06-22
Den 16 juni högtidlighölls 200-årsminnet av slaget vid Waterloo. Det blev slutpunkten för ett knappt kvartssekel av revolutions- och Napoleonkrig – och startskottet för Storbritannien som europeisk stormakt. I Norden kom Finland under rysk överhöghet, Sverige gick i union med Norge och ätten Bernado...

DN: ”Rasbiologiskt språkbruk i statens rättsprocess mot sameby”

2015-06-18 (från 2015-06-11)
I ett debattinlägg i Dagens nyheter på initiativ av företrädare från Centrum för samisk forskning/Vaartoe, Umeå universitet, har 59 forskare skrivit under för att påvisa hur Statens hantering av forskningsresultat i rättsprocessen med Girjas sameby utgör ett hot mot Sverige som rättsstat och kunskap...

SR: "Inga älgar i nyfunna hällmålningar"

2015-06-12
Per Ramqvist, professor i arkeologi vid Umeå universitet, har varit och undersökt de unika hällmålningarna som hittats i Arjeplogsfjällen. Mest förvånas han av att det inte finns en enda älg med på hällmålningarna.

Två Umeåforskare bland sju utvalda

2015-06-11
Anne Heith, docent, Institutionen för kultur- och medievetenskaper och Jonas Lilequist, professor, Institutionen för idé- och samhälsstudier, båda Umeå universitet, är två av sammanlagt sju forskare i Sverige som tilldelats Riksbankens jubileumsfonds Sabbatical.

SVT: "Historisk bok om Barents"

2015-06-08
"Vi skriver inte nationens historia eller regionens historia utan vi skriver jämförande historia. Det här arbetet har gett nya insikter. Man upptäcker likheter i utvecklingen och får syn på sig själv", säger Lars Elenius, professor i historia, Umeå universitet.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21

Utskriftsversion