Till umu.se

Nyheter från institutionen

GP: "Lena Berggrens bok är välbehövlig i debatten"

2014-08-21
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, utkom i våras med boken "Blodets renhet - en historisk studie av svensk antisemitism", en bok som Göteborgs Postens recensent menar är ett välbehövligt bidrag i dagens svenska rasismdebatt.

SvD: Defensiv strategi för återvinning av metaller

2014-06-30
I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver Martin Hultman, forskare i miljö- och teknikhistoria, Umeå universitet, tillsammans med kollegor från olika lärosäten om betydelsen av en målmedveten strategi för ökad återvinning av metaller.

Ny bok: ”Motorspriten kommer”

2014-06-24
Den 30 juni släpps den nya boken "Motorspriten kommer: En historia om etanol och andra alternativa drivmedel". Boken är skriven av en tvärvetenskaplig grupp forskare vid humanistiska fakulteten, Umeå universitet och är tillägnad förre professorn i idéhistoria Bosse Sundin, som avled förra året.

Umeåhistoriker bidrar till FN-arbete

2014-06-19
Anna Sténs, historiker vid Umeå universitet och forskare inom Future Forests, är en av de forskare som ingår i den svenska delegation som i slutet av juni åker till Rom för att bidra vid ett möte arrangerat av FN:s livsmedels och jordbruksorganisation FAO's skogskommitté COFO.

ÖA: Ekoprenörskap på världsnivå

2014-06-12
Örnsköldsviks Allehanda uppmärksammar den första internationella konferensen om ekoprenörskap som arrangerades av Umeå universitet.

Riksbanken stöder gruvrealistiskt forskarnätverk

2014-06-12
Sveriges regering har satsat åtskilliga miljarder på att stödja nya gruvor i Sverige. Martin Hultman, idé- och miljöhistoriker, Umeå universitet, är initiativtagare till att forskare vid universitet över hela Sverige nu börjar samarbeta i ett forskarnätverk för att studera hur realistiska planerna e...

Humanistiska fakultetens första e-tidsskrift

2014-06-10
I samband med historikermötet i Stockholm för några veckor sedan lanserades Nordic Journal of Educational History, NJEDH. NJEDH är en nystartad, peer review-granskad, utbildningshistorisk e-tidskrift.

Umeånominerad forskare vald till Pro Futura-programmet

2014-06-09
Elise Dermineur, nominerad av Umeå universitet, som idag tillfälligt forskar i Lund om giftermålskulturer, är en av fyra juniora forskare som ges möjligheter att ägna längre tid åt fri forskning. Hennes tid inom Pro Futura-programmet kommer att vara förlagd till institutionen för idé- och samhällsst...

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21

Utskriftsversion