Nyheter från institutionen

Ny bok: Interaktiva medier och lärandemiljöer

2014-09-01
I boken, som har Elza Dunkels och Simon Lindgren som redaktörer, båda vid samhällsvetenskapliga fakulteten, Umeå universitet, medverkar som författare bland andra Stefan Gelfgren, docent i religionssociologi, Umeå universitet.

Umeåforskare antagen till spetsforskningsprogrammet Pro Futura

2014-09-01
Elise Dermineur, historiker, institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, har av Riksbankens Jubileumsfond antagits till spetsforskningsprogrammet Pro Futura.

Umeåhistoriker granskar logikteori inom idrottsforskning

2014-08-29
Historikern Jonny Hjelm, Umeå universitet, har i dagarna publicerat en artikel på nordens största nätsajt och digitala mötesplats för idrottsforskare, där han gör en kritisk granskning av den svenska idrottsforskningens Bourdieu-inspirerade logikteori.

Hur ser en skogs estetiska värden ut?

2014-08-27
Anna Sténs, historiker vid Umeå universitet och verksam inom SLU-projektet "Future Forests", har i samarbete med Norra skogsägarna inlett en studie om hur svenska privata skogsägare ser på skogens estetiska och upplevelsemässiga värden.

Nytt nummer av Journal of Northern Studies

2014-08-27
Journal of Northern Studies publiceras två gånger per år av Umeå universitet och Sveriges nordligaste kungliga akademi, Kungl. Skytteanska Sällskapet.

GP: "Lena Berggrens bok är välbehövlig i debatten"

2014-08-21
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, utkom i våras med boken "Blodets renhet - en historisk studie av svensk antisemitism", en bok som Göteborgs Postens recensent menar är ett välbehövligt bidrag i dagens svenska rasismdebatt.

SvD: Defensiv strategi för återvinning av metaller

2014-06-30
I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver Martin Hultman, forskare i miljö- och teknikhistoria, Umeå universitet, tillsammans med kollegor från olika lärosäten om betydelsen av en målmedveten strategi för ökad återvinning av metaller.

Ny bok: ”Motorspriten kommer”

2014-06-24
Den 30 juni släpps den nya boken "Motorspriten kommer: En historia om etanol och andra alternativa drivmedel". Boken är skriven av en tvärvetenskaplig grupp forskare vid humanistiska fakulteten, Umeå universitet och är tillägnad förre professorn i idéhistoria Bosse Sundin, som avled förra året.

Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21