Nyheter från institutionen

VK: "Fascismens återkomst"

2017-02-14
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, skriver i Västerbottens kuriren att när historien ekar in i vår egen samtid och politiska handlingar tecknar fundamentet av något som aldrig skulle tillåtas återkomma, är det mer nödvändigt än det varit på väldigt länge att göra demokrati.

DN: ”Sprängdåden i Göteborg liknar terrorism”

2017-02-13
I Dagens nyheter intervjuas Lena Berggren, docent i historia, Umeå universitet angående att tre män med kopplingar till vit makt-rörelsen är häktade för vinterns upprepade sprängdåd i Göteborg.

Funktionsnedsatt på 1800-talet – inte bara en eländig historia

2017-02-08
Var utsatthet och socialt utanförskap en förutbestämd del av livet som funktionsnedsatt under 1800-talet? I en ny avhandling av Helena Haage, Umeå universitet, beskrivs hur det inte var så för alla, utan att funktionsnedsatta utgjorde en brokig skara människor med vitt skilda levnadsbanor.

Ny bok från vitboksprojektet om Svenska kyrkan och samerna

2017-01-18
I april 2016 publicerade vitboksprojektet vid Umeå universitet om Svenska kyrkan och samerna en omfattande vetenskaplig antologi. I en ny bok presenteras antologins resultat på ett kortfattat och lättillgängligt sätt.

VK: Var är fredsrörelsen i denna tid av upprustning?

2017-01-17
"I dagarna hölls rikskonferensen Folk och Försvar och för att parafrasera Elin Wägner så är det tydligt att rädslan nu sitter ordförande". I en krönika i Västerbottens kuriren frågar sig doktoranden i idéhistoria, Peter Bennesved, Umeå universitet, var fredsrörelsen är i denna tid av upprustning.

SR: "Större intresse för krig och kungar hos killar"

2017-01-10
Pojkar och flickor använder historia på olika sätt framkommer i Lars Andersson Hults avhandling, Umeå universitet, något som uppmärksammas i Sveriges radio P4.

Så kan konflikterna kring skog och skogsbruk mildras

2016-12-21
I senaste numret av Skog & Framtid förordar idéhistorikern Erland Mårald, Umeå universitet, ett nytt angreppssätt i debatten om skog och skogsbruk som kan leda framåt utan att tyngas av vare sig historiska låsningar eller skilda framtidsbilder.

Sammanlagt 16,5 miljoner till Umeåforskare

2016-12-16
Fyra forskare från Umeå universitet har som huvudsökande beviljats sammanlagt 16,5 miljoner från Marianne och Marcus och Marcus och Amalia Wallenbergs-stiftelser. De fyra är professor Thomas Aronsson, Handelshögskolan, docent Stefan Gelfgren, Humlab, docent Virginia Langum, språkstudier och professo...

Sidansvarig: Sandra Olsson