Till umu.se

Nyheter från institutionen

Ny bok från vitboksprojektet om Svenska kyrkan och samerna

2017-01-18
I april 2016 publicerade vitboksprojektet vid Umeå universitet om Svenska kyrkan och samerna en omfattande vetenskaplig antologi. I en ny bok presenteras antologins resultat på ett kortfattat och lättillgängligt sätt.

VK: Var är fredsrörelsen i denna tid av upprustning?

2017-01-17
"I dagarna hölls rikskonferensen Folk och Försvar och för att parafrasera Elin Wägner så är det tydligt att rädslan nu sitter ordförande". I en krönika i Västerbottens kuriren frågar sig doktoranden i idéhistoria, Peter Bennesved, Umeå universitet, var fredsrörelsen är i denna tid av upprustning.

SR: "Större intresse för krig och kungar hos killar"

2017-01-10
Pojkar och flickor använder historia på olika sätt framkommer i Lars Andersson Hults avhandling, Umeå universitet, något som uppmärksammas i Sveriges radio P4.

Så kan konflikterna kring skog och skogsbruk mildras

2016-12-21
I senaste numret av Skog & Framtid förordar idéhistorikern Erland Mårald, Umeå universitet, ett nytt angreppssätt i debatten om skog och skogsbruk som kan leda framåt utan att tyngas av vare sig historiska låsningar eller skilda framtidsbilder.

Sammanlagt 16,5 miljoner till Umeåforskare

2016-12-16
Fyra forskare från Umeå universitet har som huvudsökande beviljats sammanlagt 16,5 miljoner från Marianne och Marcus och Marcus och Amalia Wallenbergs-stiftelser. De fyra är professor Thomas Aronsson, Handelshögskolan, docent Stefan Gelfgren, Humlab, docent Virginia Langum, språkstudier och professo...

VK: "Nu vaknar rädslorna igen"

2016-12-06
Nervositeten märks också tydligt här hemma. När jag startade mitt forskningsprojekt för lite mer än två år sedan, utgick jag från att skyddsrummen och det svenska civilförsvaret i stort var att betrakta som en historisk relik, skriver Peter Bennesved, doktorand i idéhistoria, Umeå universitet.

Historieanvändning i svenska skolan

2016-11-29
Kan Donald Trumps valseger i det amerikanska valet förklaras med hur historia används? Finns det en skillnad i kvinnors och mäns sätt att använda historia? Använder elever med utländsk bakgrund historien annorlunda än vad helt svenska elever gör? Hur gör blivande historielärare? De tre sista frågorn...

Humtankpriset 2016 till Mohammad Fazlhashemi

2016-11-28
Humtankpriset 2016 går till Mohammad Fazlhashemi, författare och professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Han disputerade vid Umeå universitet 1994 och var professor i idéhistoria vid humanistiska fakulteten fram till 2013.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21

Utskriftsversion