Nyheter från institutionen

14000 år gamla insekter avslöjar dansk klimathemlighet

2014-04-15
I en artikel i på den danska sajten videnskab.dk presenteras hur forskare, bland andra Phil Buckland, arkeolog, Umeå universitet, har grävt fram istidsinsekter ur en mosse i Jylland och genom det kunnat visa att vintervädret har varit kallare i slutet av istiden än man tidigare trott.

Humaniora på frammarsch

2014-04-01
Som tidigare meddelats har planering och förberedelser pågått för lanseringen av en nationell tankesmedja under namnet Humtank. Torsdagen 3 april är det dags då en en officiell presentation och pressträff äger rum på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Livet och konsten att formera ett volleybollag

2014-04-01
Jonny Hjelm, professor i historia, Umeå universitet, skriver i ett blogginlägg på idrottsforum.org hur han varit på filmvisning och berörts av några äldre norska kvinnors passion för volleyboll. 98-åriga Goro är volleybollagets drottning. Med sin viljestyrka, sin livslust och sina lila gympaskor är ...

Arkeologiska fynd kan skriva om norrlandskustens historia

2014-03-24
I en artikel i Norran framgår att Thomas Larsson, professor i arkeologi, Umeå universitet, vill gräva ut mer av Klosterholmen nära Bureå, i jakten på lämningar av franciskanermunkar.

AB: Så stoppar vi fascismen

2014-03-24
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, skriver i en artikel, publicerad i bland annat Aftonbladet, om hur vi står mitt i en ny fas av upptrappning av fascistisk aktivitet i Sverige.

SR: Hur hantera nazisterna?

2014-03-20
Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet, deltar i Sveriges radios program Studio Ett i samtal om de rasideologiska rörelserna i Sverige och hur de bör bemötas i politisk debatt.

Venus – ”Att inte kunna förställa sig är att inte kunna leva”

2014-03-14
Den 15 mars 2014 är det premiär för föreställningen Venus på Orionteatern i Stockholm, i regi av Lars Rudolfsson. Föreställningen bygger till stor del på en artikel av historieprofessorn Jonas Liliequist, Umeå universitet.

SVT Debatt: Hur stoppar vi nazismen?

2014-03-14
Lena Berggren, docent i historia vid Umeå universitet medverkar i SVT:s program Debatt på temat ”Hur ska nazismen stoppas?”

Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21