Till umu.se

Nyheter från institutionen

Hur möter vi den nya tekniska revolutionen?

2016-04-29
Mellan 35 och 50 procent av de arbeten som vi idag vant oss vid att se som självklara i vår tillvaro kommer troligen inte att existera år 2025. Vad händer då? Den 17 maj bjuds intresserade in till "Framtidsbaren" i Sundsvall där en av paneldeltagarna är historikern Anna Sténs, Umeå universitet.

SVT: "Självmord bland urfolk inte unikt"

2016-04-29
Den i dagarna publicerade artikeln i The Lancet om urfolkshälsa som bland annat baseras på en studie ledd av Per Axelsson, docent i historia, Umeå universitet, fick medialt gensvar i bland annat sändningar hos Sveriges radio och SVT.

Unik studie om urfolkshälsa

2016-04-26 (från 2016-04-25)
I en artikel nyligen publicerad i The Lancet, baserad på forskning från ett projekt som leds av Per Axelsson, docent i historia vid Umeå universitet, konstateras att den generella globala bilden är att urfolk har sämre hälsa än icke-urfolk.

Ny bok: ”De historiska relationerna mellan Svenska kyrkan och samerna”

2016-04-20
I den nya boken ”De historiska relationerna mellan Svenska kyrkan och samerna” medverkar ett trettiotal forskare som belyser olika aspekter av kyrkans verksamhet bland samerna, från medeltiden fram till 1900-talet. Redaktörer för antologin är Daniel Lindmark, professor i kyrkohistoria, och Olle Sund...

Akademin och språket – en eftermiddag om kunskap och kommunikation

2016-04-18
Välkommen till en eftermiddag i språkets tecken. Universitetslärare varnar för att studenter har allt svårare att uttrycka sig på både svenska och engelska. Vad gör man på högskolorna åt detta? Hur kan vi examinera så att språkfärdigheterna förbättras? Kan forskarna förmedla sin forskning på bästa s...

Välkommen till Docentdagen

2016-04-15
För att bekräfta utnämningar av docenter arrangerar humanistiska fakulteten så kallade docentdagar. En av årets docentdagar kommer att hållas nu i vår och en kommer att hållas under höstterminen.

Licentiatavhandling i idéhistoria får medicinhistoriskt pris

2016-04-12
Olivia Ekman vid Institutionen för idé- och samhällsstudier tilldelas Bengt Lindskogs medicinhistoriska pris för sin licentiatavhandling inom idéhistoria "Att släcka ljungeldar. Medikaliseringen av eklampsi i Sverige 1840–1930"

Skickliga lärare i idéhistoria meriteras

2016-04-06
Jenny Eklöf, docent i idéhistoria, och Finn Arne Jørgensen, docent i teknik- och miljöhistoria vid Institutionen för idé- och samhällsstudier har utnämnts till meriterade lärare i den andra utlysningen i Umeå universitets karriärsystem.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson
2008-10-21

Utskriftsversion