Till umu.se

Nyheter från institutionen

Lena Berggren medverkar i nytt teaterprojekt

2018-02-13
Historikern Lena Berggren, Umeå universitet, kommer under våren att jobba med ett teaterprojekt tillsammans med Västerbottenteatern. Projektet handlar om demokrati och är en kombination av föreläsning och teaterföreställning.

Ny sommarkurs: History of Food and Wine

2018-02-06
När började vi äta med en gaffel? Vad åt kungar och drottningar till frukost? Vad åt bönderna? Varför finns det så mycket hunger i en värld av överflöd? Lär dig mer om maten och vinets historia i sommar.

SR: Samer under Stalinterrorns bila

2018-01-25
Sveriges radios Oddasat uppmärksammar den nyutkomna boken Ethnic and Religious Minorities in Stalin’s Soviet Union. I en intervju med religionshistorikern Olle Sundström, Umeå universitet, en av redaktörerna till boken, talas om hur etniska och religiösa minoriteter drabbades under Stalintiden.

Daelvie – vintern har kommit till campus

2018-01-15
Den nya vepan på Humanisthusets fasad visar hur Daelvie – vintern – är här. Illustrerat av konstnären Emma Fox Sandberg. Umeå universitets vepaprojekt med de samiska åtta årstiderna vill bidra till att öka kunskapen och kännedomen om samiska språk, samhällen, kultur, konst, historia och politik.

DN: Ömma uttryck mellan män på 1700-talet

2018-01-10
Dagens nyheter uppmärksammar historieforskaren Ina Lindbloms avhandling vid Umeå universitet om publicisten Carl Christoffer Gjörwells bevarade brevsamling.

Ny bok: Ethnic and Religious Minorities in Stalin’s Soviet Union: New Dimensions of Research

2018-01-10
I en nyutkommen antologi undersöks hur Stalin-terrorn och de socialistiska omvandlingarna drabbade olika etniska och religiösa minoriteter i Sovjetunionen under framför allt 1930-talet. Redaktörer och medförfattare till volymen är historikern Andrej Kotljarchuk, Södertörns högskola (tidigare vid Ins...

Välkommen till årets Burman-föreläsningar i filosofi 21-23 februari

2018-01-09
Institutionen för idé- och samhällsstudier bjuder in till de årliga Burman-föreläsningarna i filosofi med rubriken: Race, Manipulative Language, and Politics. Årets gästföreläsare är Prof. Jennifer Saul, University of Sheffield.

Marie Rosenius får treårigt forskarstipendium i teologi

2018-01-09
Marie Rosenius vid institutionen för idé- och samhällsstudier har beviljats ett treårigt postdoktoralt forskarstipendium i teologi av Stiftelsen för Åbo Akademi.

Nyhetsarkiv


Sidansvarig: Sandra Olsson

Utskriftsversion