Nyheter från institutionen

IISCH konferens 2017: Senses, Emotions and the Affective Turn

2017-06-21
Det är Umeå Group for Premodern Studies, UGPS, Umeå universitet, som i år är med och arrangerar The International Society for Cultural History's årliga konferens under rubriken Senses, Emotions and the Affective Turn.

Ridderstads stiftelse finansierar tre forskningsprojekt

2017-06-14
Tora Byström, Daniel Lindmark och Daniel Nyström vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, Umeå universitet, har erhållit forskningsstipendier från Ridderstads stiftelse för historisk grafisk forskning.

Ny bok: En av staten godkänd historia

2017-06-12
I Sverige fanns en statlig förhandsgranskning av läromedel mellan 1938 och 1991. I en ny bok ges ny kunskap om konsekvenserna av denna förhandsgranskning för skolans historieämne. Författare är Henrik Åström Elmersjö, Umeå universitet.

Humaniora sätter människan i centrum

2017-06-12
Den 1 juli tillträder professor Åsa Karlsson Sjögren som ny dekan vid den humanistiska fakulteten, Umeå universitet. I en intervju berättar hon om sina tankar inför de nya arbetsuppgifterna.

Religiositet som hanteringsstrategi vid cancer

2017-06-12
I en ny avhandling av Mikael Lundmark vid Umeå universitet studeras det ömsesidiga förhållandet mellan religiositet och en livssituation som förändrats av att vara cancersjuk. Avhandlingen baseras på intervjuer av cancersjuka kristna som aktivt utövar sin tro.

SVT: Det här är Nya tider

2017-06-09
I inslag på Sveriges television medverkar bland andra historikern Lena Berggren, Umeå universitet, om publikationen "Nya tider".

Umeåforskare får RJ Sabbatical

2017-06-09
I ett pressmeddelande redovisas hur Riksbankens Jubileumsfond (RJ) genom årets RJ Sabbatical erbjuder femton forskare upp till ett års forskning på heltid. En av dessa är religionsforskaren Olle Sundström, Umeå universitet.

Umeå stod värd för klimatfokus

2017-06-07
Klimatet stod i fokus när Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning besökte Umeå universitet den 7 juni. Seminariet hölls som en del av den nationella seminarieserien Kunskap i samverkan. Hela seminariet går att se i efterhand.

Sidansvarig: Sandra Olsson