Till umu.se

Forskning

Vår institution är en dynamisk forskningsmiljö som samlar flera ämnen inom humaniora. Institutionens forskare verkar inom arkeologi, miljöarkeologi, historia, idéhistoria, filosofi, religionsvetenskap och teologi samt tvärvetenskapliga fält och forskningsområden.

Vid Institutionen för idé- och samhällsstudier arbetar engagerade forskare och aktiva doktorander i en alltmer internationell miljö. Våra forskare deltar i ett flertal områden som på olika sätt utmärkt sig som framstående som till exempel vetenskaps-, teknik- och miljöstudier, historia med utbildningsvetenskaplig inriktning, befolkningshistoria och genusstudier. Vi har också två nationella resurser inom institutionens verksamhetsområde, det Miljöarkeologiska laboratoriet och Strategic Environmental Archaeology Database (SEAD).

Institutionen ger flera löpande seminarieserier inom de olika forskningsområdena och är ofta värd för större vetenskapliga konferenser. Vi arbetar aktivt med att stärka vårt internationella kunskapsutbyte, huvudsakligen genom gästföreläsningar, konferensdeltagande, lärarutbyte och internationell publicering. Tack vare flera externfinansierade projekt under de senaste åren har vi också stärkt vår samverkan med andra fakulteter och universitet.

Forskningsnyheter

SR: Inte alltid bra med film i undervisningen

2017-10-02
I ett inslag i Sveriges radio P4 berättar Maria Deldén om sin avhandling som behandlar spelfilmers f...

Välkommen till årets Burman-föreläsningar i filosofi

2017-09-28
Institutionen för idé- och samhällsstudier bjuder in till de årliga Burman-föreläsningarna i filosof...

Välbesökt seminarium i specialpedagogik

2017-09-25
Det var god uppslutning när professor Mats Granlund från Jönköpings universitet höll sitt seminarium...

Känslor och tankars betydelse i upplevelsen av historiska spelfilmer

2017-09-25
Ungdomar ser mycket spelfilm och spelfilm används också i historieundervisningen. Frågan är vilken r...

Erfarenheterna av 2011 års skolreformer varierar kraftigt

2017-09-11
Mer fokus på prestation och tydligt mätbara ämneskunskaper, men saknad efter möjligheten att tillvar...

Fler nyheter


Sidansvarig: Sandra Olsson

Utskriftsversion

Forskarporträtt

Åsa Karlsson Sjögren, professor i historia, är en av Umeå universitets nya professorer. Hon forskar om hur kön, medborgarskap och ekonomi hänger samman.
Mer om Åsa Karlsson Sjögrens forskning


Erland Mårald, professor i idéhistoria, är en av Umeå universitets nya professorer. Han forskar om hållbart skogsbruk och medverkar i det stora tvärvetenskapliga forskningsprogrammet "Future Forests".
Mer om Erland Måralds forskning